Penalizarea greșelilor comise de către candidat la proba practică/ traseu – Examen Auto Categoria B
În această secțiune veți găsi grila de penalizare conform careia veți fi depunctați la proba practică a examenului auto pentru obținerea permisului de conducere categoria B.
GRILĂ PENALIZARE GREȘELI EXAMEN AUTO
Pentru această probă veți avea o listă cu 20 de puncte disponibile, unde pe parcursul a 20 – 25 minute, examinatorul va nota abaterile pe care dumneavoastră le veți face în timp ce conduceți. În cazul în care cumulați maxim 20 puncte, veți fi declarați “ADMIS”; în cazul în care cumulați 21 de punte sau mai mult, veți fi declarați “RESPINS”.
Depunctarea de la mic la mare se face în funcție de gravitatea acestor abateri. Foarte important este că cele mai grave abateri sunt în general aceleași pentru care de regulă veți fi sancționați cu suspendarea dreptului de-a conduce în cazul în care sunteți deja deținător de permis de conducere.
Exemple de abateri grave:
– neacordarea priorității vehiculelor sau pietonilor care au acest drept (21p – calificativ respins)
– nerespectarea manevrei de depășire (21p – calificativ respins).
Păstrați o distanță suficientă atât înaintea cât și pe parcursul manevrei de depășire. Evitați depășirile în zone/ spații înguste.
– nerespectarea culorii roșii a semaforului sau a semnalelor polițistului rutier (21p – calificativ respins).
– nerespectarea normelor legale la trecerile la nivel cu calea ferată (21p – calificativ respins).
– intervenția examinatorului pentru evitarea unui pericol iminent sau producerea unui eveniment rutier indiferent daca vina vă aparține sau nu (21p – calificativ respins).
De reținut la acest punct este ca “intervenția examinatorului” înseamnă ORICE corecție asupra direcției sau vitezei mașinii; cu alte cuvinte examinatorul NU ARE VOIE SĂ ATINGĂ/ ACȚIONEZE volanul sau pedala de frană din dreapta pentru a evita un accident sau o situație periculoasă. Indiferent cât de puțin a intervenit, se numește INTERVENȚIE și se penalizează conform grilei cu 21p – respins.
Deci o singură astfel de greșeală din cele enumerate mai sus, vă va atrage încheierea probei practice cu calificativul “respins”.
Există și greșeli mai puțin grave. Să urmărim împreună câteva exemple:
– nemenținerea direcției de mers (9p).
– neasigurarea la schimbarea direcției de mers/ părăsirea locului de staționare (9p).
Acest aspect este FOARTE interpretant întrucât dacă examinatorului i se pare că nu v-ați uitat în oglinzi la plecarea de pe loc sau nu v-ați uitat în oglinzi la schimbarea benzii de circulație, în ambele cazuri el va considera că nu v-ați asigurat. Pentru a evita această penalizare uitați-vă in oglinzi ROTIND UȘOR CAPUL (nu doar privirea) în direcția aferentă unde priviți în oglindă. Din păcate este o penalizare EXTREM de ușor de acordat și cumulând cu alte greșeli mici, se adună și la final veți fi respinși.
– neasigurarea la pătrunderea în intersecții (9p).
Și această penalizare este la fel de ușor de acordat. Același sfat: pe parcursul traversării intersecției respective rotiți ușor capul spre stânga și/ sau dreapta pentru a convinge examinatorul că sunteți atenți și vă asigurați acolo unde trebuie.
– nepăstrarea distanței suficiente față de cei care rulează înainte sau vin din sens opus (9p).
Nu vă “strecurați” printre mașini/ obstacole. Nu vă înghesuiți. Aveți răbdare, circulați cu viteză redusă pentru a avea timp să apreciați/ gândiți cum să procedați. Nu uitați că timpul care se pierde este în FAVOAREA voastră. Nu vă grabește nimeni. Examinatorul va aprecia foarte mult calmul precum și dacă sunteți o persoană calculată.
– nerespectarea semnificației indicatoarelor/ marcajelor/ culorilor semaforului (cu excepția culorii roșii) (9p).
Cele mai dese greșeli întâlnite la acest paragraf sunt: nu ați imobilizat autoturismul pentru cel puțin o secundă în dreptul indicatorului “oprire” pentru a vă asigura, nu ați încetinit suficient la indicatorul “cedează trecerea”, traversarea unei intersecții pe culoarea galbenă (mai bine frânați brusc și opriți decât să fiți depunctați).
– neîndemânarea în condiții de ploaie, zăpadă, mâzgă sau polei.
Nu accelerați/ frânați brusc pe ploaie, zăpadă, mâzgă sau polei pentru a evita patinarea roților sau să derapați.
– deplasarea cu viteză neadaptată condițiilor atmosferice și de drum (9p).
Circulați cu viteză redusă cand plouă, ninge sau este ceață.
Alte greșeli (minore). Câteva exemple:
– nesincronizarea comenzilor oprirea motorului/ folosirea incorecta a treptelor de viteza (5p).
– executarea incorecta a mersului înapoi (5p).
– executarea incorectă a parcării cu fața, spatele sau lateral (5p).
Un examen NU se pierde dacă una din aceste manevre este incorect realizată!!! Nu vă impacientați în caz că nu vă reușește! continuați și căutați să nu mai acumulați și alte greșeli. Aveți în continuare toate șansele de reușită!
– nesemnalizarea sau semnalizarea greșită a schimbării direcției de mers (6p).
Din motive (poate) de emoție este posibil să uitați să semnalizați. Nu este nimic grav; continuați examenul cu mai multă atenție!
Mai sunt și alte penalizari pe care le veți putea găsi apasând butonul de mai jos: